Távoktatás elso ora

Távoktatás - első óra

Nézzük, hogyan tudsz csatlakozni egy oktatáshoz!

Kapni fogsz tőlünk e-mailben egy oktatási azonosító kódot (a formátuma: m123-456-78), erre szükséged lesz!

Első lépésként ellenőrizd, hogy a gépeden működik a webkamera/mikrofon, fülhallgató és, ha van, kapcsold ki a hangszórókat! Erre szánj egy kis időt, nehogy emiatt "késsél" az óráról! 🙂

Zárj be minden szükségtelen szoftvert és ablakot. Indítsd el a Blizz és a TeamViewer alkalmazást és ha tudod mely szoftverekre lesz szükség az oktatás során, akkor azokat is!


Kapcsolódás az oktatáshoz

A Blizz alkalmazásban:

1. Kattints a Meeting pontra.
2. Írd be az oktatás azonosító kódját (ezt kaptad e-mailben) az Enter meeting ID mezőbe.
3. A következő alkalmakkor nem kell újra beírnod az azonosítót, az óra ikonra kattintva kiválaszthatod.
4. Legvégül pedig nyomj a Join gombra!

Ha az oktató már a "teremben" van, akkor kapcsolódsz az oktatáshoz, így valószínűleg a desktopját és webkamerájának képét látod.

A szoftver még kér egy megerősítést a videó- és hangeszközök beállításáról. Ha telepítéskor mindent beállítottál és azóta nem változott a géped konfigurációja, akkor elegendő az Use selection gombra kattintani.

Egy ehhez hasonló munkafelületet fogsz látni:

ahol:

1. A mentorod által megosztott desktop. Ez legtöbbször a mentorod desktopja, de előfordulhat, hogy a tiédet vagy valamelyik másik diákét "teszi ki közösbe", azon magyarázva.
2. Az oktatáson résztvevők listája. A Live view-nál a webkamerák képét, míg a List view-nál egyszerű listát látsz. A jobb felső sarokban tudod ezt a listát eltüntetni, ha több helyet szeretnél az 1-el jelölt desktop nézetnek. Ha eltüntetted ezt a listát, megjelenik jobbra fent egy kis ikon, amivel a desktopot teljes képernyőre vagy onnan vissza tudod váltani.
3. Menüsor. A hármastól jobbra, sorrendben az ikonok:

  • Mikrofon: itt tudod ki/be kapcsolni a saját mikrofonodat, mielőtt hozzászólnál az oktatáshoz, ellenőrizd, hogy be legyen kapcsolva. Ha nem akarod, hogy állandóan hallható legyél, akkor a hozzászólás után kapcsold ki.
  • Kamera: a webkamerád képének ki/be kapcsolása. Ha elaludtad a frizurád, akkor ez titokban maradhat 😉
  • Monitor: inaktív ikon, nem használjuk
  • Párbeszéd buborékok: chat ablak megnyitása
  • Három pont egymás fölött: beállítások menü
  • Két kis figura: itt tudod visszakapcsolni a többiek listáját, ha szükséged lenne rá.
  • Piros teló: az oktatás vége, kilépés.

Előfordulhat, hogy a mentorod ki akarja rakni a "közösbe" a desktopodat, azon magyarázva el, mutatva meg valamit. Ekkor megjelenik ez az ablak:

1. Pipáld ki.
2. Nyomj Take overt!

Ezután a képernyőd kerete sárgára változik, fent középen egy kis sárga notch-csal :

Az utolsó lépés, hogy az előbbi képen piros karikával jelölt ikonra kattints rá. A desktopod így megosztásra került. Ezt a zöldesre váltó keret is mutatja.

Mentorod ilyenkor szóban "vezet" a szoftver felületén, mondja hova kattints, mit nyiss meg stb.

Ha "eltévedsz" a szoftverben, akkor egy kis kék nyillal is mutatja neked, hogy hova kell kattintanod, de neked kell kattintanod!

Többször váltanod kell majd a megosztott tanári desktop és az oktatott szoftver között ezt Windows-on az bal Alt +  Tab billentyűk lenyomásával tudod leggyorsabban megtenni. Ha több megnyitott alkalmazás között kell váltogatnod, akkor az Alt nyomva tartása melletta a Tab ismételt lenyomásával tudsz lépkedni közöttük.


Hát ennyi 🙂 További ötletekért nézd meg a Felhasználási javaslatok doksinkat! Kérdezz bátran, ha valami nem világos!

A Mesharray csapata